Co způsobuje jo-jo efekt

6. prosince 2009 v 15:58 | Lolitka |  Přibírání & nezdravá strava
Jo-jo efekt je hrozně nepříjemná a pro naše zdraví nebezpečná věc. Jak je ale ošidný a zrádný v praxi, tak jejednoduchý v podstatě svého fungování. Naše tělo totiž funguje jako docela chytrý strojní mechanismus, který si moc dobře pamatuje, jak s ním my, jako jeho majitelé, zacházíme. Ukládá si do paměti všechny naše prohřešky, úlety, hladovky, diety a přejídání a na základě těchto zkušeností se chová.
A na tomhle jednoduchém základě je založen jo-jo efekt. Když držíte tělo nějakou dobu na minimálním (nebo téměř žádném) příjmu jídla nebo nějaké hodně drsné dietě, tak si pak při sebemenším následném přídělu uloží všechno jako tukovou zásobu. Načež se postižený dietář vyděsí, že opět tloustne, nasadí další hladovění, tělo se vyleká ještě víc a při další dávce jídla uloží do zásoby ještě víc tuku, protože strach, že přijde zase hladovka je po několikanásobné zkušenosti mnohem větší. Efekt zhubnutí se tedy buďto nedostavuje vůbec nebo jen na krátký čas a následně je střídán dalším přibíráním. Jo-jo efekt ale přináší ještě jeden nebezpečný důsledek. Když je tělo vystavené strašně náhlému snížení příjmu potravin, nečerpá energii jen z tukových zásob, ale bere si bohužel i svou vlastní svalovou hmotu. Ta se ovšem při dalším výkyvu žravosti už zpátky nenabere a nahradí ji jen a jen tuk, takže dotyčná je pak z takových výkyvů nejen fyzicky i psychicky na dně, ale zároveň kromě toho, že má nadváhu, ztrácí tvar, začne být zavalitá, "rozkydnutá" a totálně zbavená i toho mála tělesného svalstva, které ještě měla.
Pokud tedy chcete začít se shazováním, rozhodně k tomu nepomůže hladovění nebo uzobávání dvou kukuřičných lupínků k snídani, půlky rajčete k obědu a lístku zeleného salátu k večeři. Začněte místo toho vyváženou snídaní, omezte jen nekvalitní jídlo, nahraďte ho kvalitou a začněte jíst pravidelně. Pravidelnost a vyváženost váš metabolismus zklidní a rozpumpuje ho. Když pod dohledem odborníka nebo na základě nějaké odborné literatury začnete jíst racionální věci, pokryjete jenom potřeby těla a nestane se, že by tělo něco nespálilo a začalo ukládat. Navíc postupně zmizí obava našeho organismu, že zase přijdeme s útokem nějaké nebezpečné hladovky, takže už se nebude bát pustit nějaké to kilo navíc nebo neuložit všechno, co jsme snědly. Tělo neukládá, když ví, že dostane a povoluje tuky, protože se nebojí dalšího strádání. Když se vám tohle podaří pochopit a přijmout (a když budete věřit tomu, že se vám to podaří), udělaly jste hodně důležitý krok na cestě k postavě, s níž budete spokojeny, ale k hlavně k životnímu stylu, který vám nebude přinášet žádné útrapy (alespoň co se jídelníčku týče).

ZDROJ: hejbejse.cz
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Suzanne Suzanne | 6. prosince 2009 v 16:00 | Reagovat

(thin-suzanne.blog.cz) jojo?! sviňárna hnusná!

2 Suzanne Suzanne | 6. prosince 2009 v 16:01 | Reagovat

znám moc dobře :( proto jsem pro dietu na celý život, jíst zdravě a málo a pak když člověk šíleně chce, tak se může přecpat čím chce.. a na druhý den pak zase najede na svůj režim.... to je můj režim, jiný mít nedokážu

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama